Klicni center: +386 41 660 101

Mail: info@greenhills.si

4 zanimivosti na Najboljši kolesarski poti po Sloveniji

Najboljša kolesarska pot v Sloveniji

Ne mislite, da smo pristranski, če trdimo, da sodi Slovenija med najlepše dežele našega planeta in Škofjeloška regija med najbolj slikovite predele Slovenije. Najbolje, da sami izkusite razkošje razgledov, neokrnjeno naravo, prijazne ljudi in dobro košto – a kako? Z nami na kolo!

Hidden Hills Trail je 240km dolg kolesarski krog narejens z e-kolesom v mislih, ki povezuje 4 regije Škofjeloškega. Izbrali smo štiri tematske razloge zakaj je Hidden Hills Trail eden izmed najbolših kolesarskih krogov v Sloveniji.

Najvišje točke odročnih gorskih poti

Spektakularen pogled na Triglav iz najbolše kolesarske poti v Sloveniji.
Razgled iz Soriške planine proti Triglavu.

Etapa 4, dolga 33 km, se prične v smučarskem centru Soriška Planina (1550 m) in se konča na Blegošu (1562 m). Med obema vrhovoma boste užili šest ur nepozabnega potovanja. Vsekakor ni lahek odsek, a vreden napora. Očaral vas bo pogled na Alpe, razgibane doline in pestra zgodovina obmejnih krajev med nekdanjo Jugoslavijo in Italijo. Svežina gozdov, skrivnostne vasi in mnoga zapuščena poslopja naredijo na popotnika svojevrsten vtis. Vistas, kot bi rekli Španci razgledom, ki jemljejo dih.

Utrdbe in sir

Rupnikova linija na najbolši kolesarski poti.
Rupnikova obrambna linija
Kolesarska pot in degustacija sirov
Sirarna - degustacija mlečnih izdelkov

Etapa 6 Najboljše kolesarske poti po Sloveniji (imenovane tudi: Hiden Hills Trail (HHT)) je namenjena soočenju s preteklostjo in okušanju sodobnih mlečnih izdelkov, pripravljenih po tradicionalnih postopkih. V petih urah sproščenega kolesarjenja na relaciji 29 km se boste seznanili z vojaškim oporiščem iz druge svetovne vojne, imenovanim Rupnikova linija, ki je varoval takratne meje Kraljevine Jugoslavije pred invazijo italianskih sil. V nadaljevanju se kolesarska pot vije skozi majne odročne vasi mimo dveh zelo priznanih siraren družine Bogataj in Pustotnik, poznanih po kmetovanju in domačih, tradicionalno izdelanih mlečnih izdelkih. Degustacija sira poleg razkošja okusov nudi tudi podkrapitev telesa in povrnitev moči.

Pet cerkva, pet vročih točk za instagram

Skupina kolesarjev na najboljši kolesarski poti v Sloveniji
Cerkev Žalostne Matere božje na Bukovem vrhu

Če ste ljubitelj kulturne dediščine; starih ohranjenih stavb, kakor tudi ruševin, potem 7 etapa HHT: Pet cerkva za vas pomeni pravo razkošje tako iz arhitekturnega kot tudi lokacijskega vidika.

Sveti Ožbolt nad Škofjo Lokoje cerkev iz obdobja pozne gotike, poznana po freskah iz šestnajstega stoletja. Hkrati lokacija nudi razgled proti severu na Karavanske Alpe in proti jugu na Ljubljansko kotlino.

Cerkev Žalostne Matere božje na Bukovem vrhu se razgleduje proti Alpam ter preko Škofjeloškega gorovja na Cerkno. Med romarji je ta božja pot poznana po zdravljenju glavobola.

Cerkev Sveti Križ na Križni Gori slovi po mnogih umetninah in spektakularnim razgledom na Škofjeloško gorovje, kakor tudi Kamniško-Savinjske Alpe. Kot zanimivost: Cerkev ima tri zlate oltarje.

Cerkev sveti Trije kralji ima odlično lokacijo za občudovanje Triglava, Ratitovca in Krna.

Zvezda tega seznama je cerkev Svetega Tomaža. Sami se boste prepričali, zakaj jo ljubitelji Instagrama še posebej oblegajo.

Pot vas vodi mimo cerkve Sv. Tomaža.
Cerkev Sv.Tomaža.

Namoči noge ali pa kar zaplavaj - Sam se odloči!

Nekatere izmed etap HHT ponujajo odlične priložnosti za ohladitev razgretih teles. Vodna osvežitev je možna pri dvorcu Visoko, v Praprotnem in Kopačnici. Slednja lokacija slovi celo po termalni vodi. Ne pozabite vzeti kopalk!

Slap na najboljši kolesarski poti v Sloveniji.
Osvežitev pri skritem tolmunu.

To je le nekaj poudarkov iz Najboljše kolesarske poti po Sloveniji tako imenovane Hiden Hills Trail. Za vas osebno lahko predstavlja začetno pokušino, lahko je potovanje, lahko je trenutek zena. Dobrodošli v vsakem primeru!

Facebook
Twitter
Email
Kategorije
Scroll to Top